Ny succé för e-sportare från Skara

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ludwig “Zai” Wåhlberg har skördat nya framgångar i Dota 2.
Foto: Thomas Kühnel
Skarasonen Ludwig "Zai" Wåhlberg har vunnit ännu en stor seger i spelet Dota 2. Det berättar sajten Esportare.

På söndagskvällen vann Ludwig Wåhlberg och hans Team Secret turneringen MDL Disneyland Paris Major efter finalseger mot Team Liquid med 3-1 i kartor. Förstapriset var drygt tre miljoner kronor.

“Världens bästa”

Det här var Ludwig Wåhlbergs andra stora Majorseger av fyra möjliga under 2019, och den innebär att teamet hittills i år har spelat in drygt sex miljoner kronor. ”Med det befäster Team Secret ytterligare sin position som världens bästa Dota 2-lag just nu”, skriver sajten Esportare.

Efter segern i Paris är Team Secret enligt tidningen storfavoriter att gå långt i årets största turnering, The International, som avgörs i Shanghai i augusti.

Den totala prispotten väntas då bli över 25 miljoner dollar, vilket med dagens valuta motsvarar cirka 260 miljoner kronor.

Proffs sedan 2016

21-årige Ludwig ”Zai” Wåhlberg växter upp i Skara men har sedan han 2016 blev e-sportproffs i Dota 2 hela världen som arbetsfält.

Hans största seger hittills är från augusti 2016, då ”Zai” och de fyra lagkamraterna i amerikanska laget Evil geniuses fick 3,6 miljoner kronor var för tredjeplatsen i just The International. Den totala prissumman var då 153 miljoner kronor, och det vinnande laget fick dela på 75 miljoner.

Efter den framgången sa Ludwig Wåhlberg i NLT:

– Jag är lyckligt lottad på det sättet att jag just nu inte behöver skaffa något jobb, och det är klart att jag är tacksam över att jag kan försörja mig på det här ett tag. Men det var inte pengarna som fick mig att börja och det är inte pengarna som får mig att fortsätta. Det som driver mig är att få tävla på den här nivån, att jag får mäta mig med de allra bästa.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.