Skararondellen blir tvåfilig i sommar

Trafik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det finns förhoppningar om att trafiken snart ska flyta bättre i Skararondellen i Lidköping. I sommar ska den om allt löper som det ska, bli tvåfilig.
Foto: Sören Turesson
Köerna i Skararondellen ska förhoppningsvis minska. Trafikverket och kommunen planerar för att göra den tvåfilig i sommar.

Bilköerna i Lidköping har blivit vardag för trafikanter som är ute på vägarna vid rusningstid.

I veckan kom beskedet att det finns en beredskap från Trafikverket att bygga om Skararondellen. Så fort ett avtal mellan Trafikverket och kommunen undertecknats, kan processen starta.

– Det ska ske i sommar så snart slutbesiktningen av den nya väg 44 är klar, säger Jonas Sundström (S), kommunalråd i Lidköping.

Två filer från två håll

Ombyggnaden som uppskattningsvis hamnar på cirka fem miljoner kronor innebär att mittenpartiet i cirkulationsplatsen minskas. Två filer ska anläggas för trafikanter som kör in i rondellen från Skara, samt för de som kör in i rondellen från Änghagens köpcentrum. I övrigt kommer den vara enfilig som tidigare.

I diskussionerna av kostnaderna finns förslaget att Trafikverket bekostar 75 procent av omläggningen medan Lidköpings kommun finansierar resterande del.

– Anläggningssidan inom Trafikverket är angelägna att dra igång projektet så fort som möjligt med tanke på att Skanska finns på plats. Det sparar både tid och pengar, säger Martin Björklund, trafikplanerare på kommunen.

Bättre flyt

Med två filer i delar av rondellen ska bilköerna troligtvis bli kortare under rusningstrafiktider.

– Det här är en trimningsåtgärd som vi tror gör att trafiken flyter på bättre. Däremot löser det inte alla problem med bilköerna i stan, understryker Martin Björklund.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.