Matilda hemma i Sverige efter operationen

Publicerad:

Matilda Nordling är åter i Sverige efter sex veckors specialistvård i Barcelona. - Jag är superlycklig, säger Matilda när NLT möter henne på Landvetters flygplats på torsdagen.

Matilda Nordling transporterades med ambulansflyg ner till Spanien. Hem reste hon med reguljärflyg tillsammans med mamma Annika Nordling.

Och hon gick själv med en rullstol framför sig genom ankomsthallen.

– Läkarna säger att jag kommer att bli helt återställd efter en rehabilitering på ungefär ett år, förklarar Matilda.

Hon har fortfarande extrem operationsvärk men de tidigare så svåra smärtorna är borta.

– Jag får stora doser smärtstillande. Det ska göras en avtrappning efter två till tre månader.

Hjärnan är svullen och Matilda får ta i när hon pratar. Den 2 april nästa år reser hon till Barcelona för ett återbesök. Läkarna ska då bland annat kontrollera om svullnaden gått ner.

För närvarande är synen påverkad liksom talet.

– Om två veckor ska jag börja hos en talpedagog och lära mig prata som vanligt igen.

Julen ska firas med familjen.

– Just nu längtar jag mest efter min hund Skott och min systerson Ville, berättar Matilda.

Annika Nordling är självklart glad en dag som denna.

– Det känns väldigt, väldigt skönt. Nu gäller det bara att bromsa henne. Matilda vill så mycket och hon måste ta det lugnt för att bli bra.

Pappa Martin Sandin mötte upp på Landvetter.

– Matilda har kämpat i många år. Det är fantastiskt att hon fått den här chansen. Operationen har lyckats till 100 procent, konstaterade han.

TV:

Det var under en gymnastiklektion för tolv år sedan som Matilda Nordling från Lidköping skadade nacken. Hon har sedan dess haft mycket svåra smärtor, som ständigt förvärrats. Matilda har genom åren tvingats till många sjukhusbesök och har tidvis varit inlagd på sjukhus.

När den svenska sjukvården inte kunde hjälpa henne längre blev hon i höstas remitterad till ett specialistsjukhus i Barcelona. Skaraborgs sjukhus lovade att stå för alla kostnader.

Två operationer har utförts under november och december. Den första var en steloperation som knappt en månad senare följdes av ytterligare en operation på grund av att blodtillförseln från hjärnan ner till nacken inte fungerade tillfredställande.

Artikeltaggar

Lidköpings kommunNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare