Hoppa till huvudinnehållet

Mario Tassinari

Publicerad:

Mario Tassinari med sitt största fynd, den 470 miljoner år gamla meteoriten. Bilden togs 2014, ett par år innan den presenterades som en världssensation.
Mario Tassinari med sitt största fynd, den 470 miljoner år gamla meteoriten. Bilden togs 2014, ett par år innan den presenterades som en världssensation. Foto: Sören Turesson

Mario Tassinari, Vinninga, har avlidit i en ålder av 75 år. Han var en framgångsrik stenforskare som var internationellt erkänd och uppmärksammad, inte minst för ett meteoritfynd på Kinnekulle.

Mario Tassinari var född i Italien den 17 mars 1942 men kom på 1960-talet till Sverige där han tidigt upptäckte Kinnekulle. Han hade redan i unga år blivit intresserad av stenar och fann ett eldorado på Kinnekulle där han utförde sin huvudsakliga gärning på området.

Omvärldens intresse blev stort när Mario och hans gode vän och kollega Birger Schultz vid Lunds universitet 2016 presenterade ett fynd de hade gjort på Kinnekulle fem år tidigare. De fann en meteorit som var 470 miljoner år och som fick namnet Österäng 065. Fyndet blev omskrivet i världspressen, och Mario sa i en NLT-intervju inför 75-årsdagen att han nog var mer känd i världen än i Vinninga.

Mario fick även på hemmaplan uppmärksamhet för sina insatser för stenforskningen. Han blev Lidköpings kommuns kulturstipendiat 1984, och han utsågs för sju år sedan till hedersdoktor vid Lunds universitet som han hade ett mycket nära samarbete med. Även Thorsbergs stenhuggeri på Kinnekulle var en uppskattad samarbetspartner. Mario hade en sällsynt förmåga att levandegöra stenarna för betraktaren, och han sa i en NLT-intervju att de talade till honom.

Vid sidan av stenarna hade Mario ett brinnande intresse för växter, trädgården vid villan i Vinninga är mycket originell och välskött. Han var också en passionerad boksamlare.

Mario Tassinari sörjes närmast av hustrun Inger, döttrarna Anna och Lena med familjer, släkt och många vänner.

Artikeltaggar

Dödsfall

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.