Hoppa till huvudinnehållet

Lars Vesterling

Publicerad:

Vår vän Lars ”Lasse” Vesterling har gått bort i en ålder av nära 98 år.

Han var infödd Lidköpingsbo och uppväxt vid Kållandsgatan 34 och senare i Dalängen på Stenportsgatan. Gick i realskolan, vilket var ganska ovanligt för en arbetarpojke vid den tiden. Examen tog han 1935.

Lasse var mycket berest och tog sig redan på 1930-talet ut i Europa, där han bland andra städer besökte Berlin före andra världskriget. Mitt under detta krig gjorde han en resa tillsammans med sin gode vän Gunnar Blomqvist till Finland. På tandemcykel åkte de runt i den södra delen av landet. Detta skedde, 1940, mellan Finska vinterkriget och det så kallade fortsättningskriget.

Sin egen militärtjänstgöring gjorde Lasse i Stockholm och var under beredskapen under lång tid förlagd till Jämtland. Han tjänstgjorde då som signalist.

Civilt blev han anställd vid Lidköpings El-verk och vid El-affären vid brandstationen på Esplanaden. Han blev senare föreståndare för denna affär under många år.

Lasse var samhällsintresserad när det gällde samhällsfrågor i alla avseenden. Han engagerade sig tidigt politiskt i SSU och han var socialdemokrat av pragmatisk natur. Han kunde kommunicera med människor i alla läger och var därför respekterad och omtyckt i sin omgivning.

Musiken var även en del av hans intresse i det han kom från en musikalisk familj. Hans far Josef hade exempelvis ett musikkapell. Lasse själv var med vid bildandet av den populära kören Sångfågeln, där han sjöng i många år.

Sport var också något som i hög grad intresserade honom. Själv var han aktiv under skoltiden och som junior en icke oäven sprinter.

I vårt speciella och spontant tillkomna gäng, var Lasse förstås informell preses. Detta fikagäng började träffas på Baptistkyrkan och senare flyttade sällskapet över till Frälsningsarmén.

Vi kom att träffas ganska regelbundet ett par gånger i veckan för att umgås och dryfta aktuella spörsmål. Spårade vi in på personer och äldre förhållanden i Lidköping, var Lasse för oss andra en stor tillgång – rena uppslagsboken – med sitt enastående minne och stora livserfarenhet. Lidköpingsbor och dess smeknamn samt var de bodde, då var Lasse oslagbar.

Trots sin med tiden sämre syn, hängde Lasse med i dagsaktuella frågor på ett fantastiskt sätt. Som person en människa som spred trivsel i vår krets. När Lasse pratade, då lyssnade vi till hans synpunkter. Ibland fikade vi på andra ställen runt om i vår bygd och ofta var det Lasse som tog initiativet till dessa.

Vi saknar honom i vårt gäng och är tacksamma för att fått göra hans bekantskap som en riktigt god vän.

Artikeltaggar

Dödsfall

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.